Pages

30 October, 2010

Industri Kecil dan SederhanaSalam dan Selamat Sejahtera


Industri Kecil dan Sederhana (IKS) ditakrifkan sebagai perusahaan perkilangan atau syarikat yang menyediakan perkhidmatan berkaitan perkilangan dengan pusing ganti tahunan tidak melebihi RM25 juta dan menggaji kakitangan sepenuh masa tidak melebihi 150 orang. Di Malaysia terdapat pelbagai peluang usaha niaga berbentuk IKS yang mendapat sokongan penuh daripada kerajaan.


Kriteria utama untuk pengklasifikasikan
1. Jumlah pekerja tetap
2. Jumlah jualan tahunan


Kelas sektor IKS
1 Pertanian Asas
2 Perkilangan (termasuk asas tani);
3 Perkhidmatan Berkaitan Perkilangan (PBP)
4 Perkhidmatan (termasuk Teknologi Maklumat dan Komunikasi)


Untuk menjalankan aktiviti perniagaan IKS, anda perlu mendapatkan lesen premis dan lesen perniagaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan.


Selain itu, perniagaan-perniagaan tertentu juga memerlukan lesen khas mengikut jenis perniagaan.


Kerajaan menawarkan pelbagai bentuk bantuan pembiayaan kepada pengusaha IKS. Bantuan ini disalurkan melalui agensi-agensi bertanggungjawab dan juga melalui institusi-institusi kewangan.Berikut adalah geran dan insentif yang disediakan kepada pengusaha IKS:


Persoalan disini bagaimana penduduk luar bandar yang mempunyai modal hasil simpanan bekerja berpuluh tahun ingin membuka industri kecil dan sederhana untuk menjana ekonomi di sekelilingnya.
Setelah apa yang anda lihat sistem birokrasi ataupun undang-undang yang dibuat oleh kerajaan kita agak rumit malahan seorang graduan universiti pun tidak akan memulakan kerjaya pertamanya dengan mencebur diri ke arena yang lebih mendatangkan hasil cukup sekadar makan gaji sahaja.
Memang benar ada khidmat nasihat yang diberikan seperti berikut:
Usahawan dan pelabur yang inginkan pendedahan lanjut mengenai IKS boleh mendapatkan khidmat nasihat yang disediakan oleh agensi Kerajaan dan beberapa badan yang lain. 
Tetapi sejauh manakah profesional pakar-pakar ekonomi ini malahan mereka juga tidak ada pengalaman dalam mengusahakan industri kecil dan sederhana ini hanya mendapat pengiktirafan PHD barangkali dengan tugasan-tugasan yang disiapkan di dalam kajiannya sahaja. ( mereka ini juga makan gaji sahaja).
Apa yang ezact.co ingin sampaikan disini apabila melihat industri yang diusahakan 100% oleh keluarga Mr Kay diganggu dengan karenah birokrasi negara apabila sesuatu perusahaan bumiputera melayu secara khususnya yang menjana 100% ekonomi jiran tetangga bumiputera didatangi pegawai-pegawai birokrasi yang ingin menjalankan tugas mereka tanpa melihat apakah impak yang akan berlaku kepada kemajuan ekonomi mereka penduduk di luar bandar ini.
Adakah kesenangan mereka penguasa birokrasi ingin menindas kesusahan sebenar rakyat di luar bandar yang ingin menambah pendapatan tanpa perlu bekerja berpuluh kilometer di kawasan perkilangan yang sedia ada di bandar raya. Mereka ini terdiri daripada suri rumah sepenuh masa yang perlu menjaga anak-anak kecil di rumah disamping menambah pendapatan keluarga.
Realiti kehidupan di luar sana adalah lebih menyedihkan. Bagaimana seorang pekerja kilang berpendapatan 1500 ingin menyara keluarga jika tiada pendapatan sampingan. Itupun jika kita lihat pada masa kini rata-rata pekerja-pekerja kilang kita diimport dari negara-negara membangun. Industri bola sepak kita juga buat masa kini tiada pengambilan pemain import tetapi mereka yang mengusahakan industri besar lebih suka mengimport pekerja untuk membuat produk yang dieksport.
Owh dimana silapnya perancangan mereka yang mencorakkan perjalanan ekonomi negara jika masih ramai rakyat malaysia yang hidup di bawah paras sederhana. Malah pekerja-pekerja import mereka ini bertambah kaya dan menjadi jutawan di negara asal mereka.
Renungkan..


28 October, 2010

bulanJAWAN ke BelanjaWAN


Jom main Kira-Kira

Jika gaji bulanan anda RM2000

Sewa Rumah             200
Bil elektrik/air              50
Bil telepon                 100
Bil internet                   60
Petrol (moto)             150            
Servis Motor             100
Makan                      450 
Ptptn                        100
                              1260
Baki      7403 bulan selepas itu

Sewa Rumah           200
Bil elektrik/air            50
Bil telepon               100
Bil internet                60
Petrol                      400            
Servis Motor            50
Makan                    450 
Ptptn                      100
Kereta                    500
Servis Kereta         150
                            2060
Baki       -60

* simpanan untuk berkahwin??Pendapatan seorang pelajar bersumberkan PTPTN  RM3500

RM3500 - 500 / 6 Bulan =  RM3000/6 = RM 500

Pelajar A

Prepaid                           50                                                                       
Berukband                      60
Makan  10x30              300
Sewa rumah                     0 (kolej)
Petrol Moto                  120
Servis Moto                    50
                                    580

Pelajar B

Prepaid                           50
Streamx                          20
Makan  10x30              300
Sewa rumah                  150 (e & a)
Petrol Moto                  120
Servis Moto                    50
                                    690

* belum termasuk perbelanjaan untuk fotokopi nota, assigment, projek, etc


sekian =)

25 October, 2010

bila budak-budak KURANG ADAB

salam dan selamat sejahtera..


Dunia zaman sekarang yang serba serbi mudah bila disalahgunakan inilah yang terjadi. Apabila Mr. Kay melihat satu  "group page" KAMI ANTI GURU DISIPLIN di laman facebook terus ezact.co terasa agak marah dan terasa makin biadap pelajar-pelajar di sekolah pada zaman ini. 


sherker ikhwaner

putera sipellizen dak ni bangga jadi admin lama

fahmi najmi


24 October, 2010

WARISAN MERDEKA

" Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015"


Salam..

Isu paling hangat diperkatakan selepas Perdana Menteri kita mengumumkan Bajet 2011 baru-baru ini. Dari veteren ke muda belia, sekolah ke universiti , pengganggur ke penjawat kerajaan, pelbagai pandangan pendapat hatta luahan perasaan dapat kita dengari dan tatapkan, politikus sibuk mempertahankan dan mencanang  agenda parti masing-masing dengan membuat pelbagai spekulasi memburuk-burukkan perancangan sesebuah perjuangan.

Pandangan pertama apabila mendengar penyataan bajet berhubungan pembinaan menara 100 tingkat, "wow hebat lagi tinggi dari menara berkembar Petronas" satu isu membanggakan aku sebagai rakyat Malaysia. Kemudian aku terpikir siapakah pula  'developer' , kontraktor utama , designer @ arkitek , sub-con malah buruh binaan yang terlibat dalam pembinaan menara tersebut. Apakah pula isi kandungan di dalam bangunan tersebut apabila siap nanti?

20 October, 2010

Bajet 2011

salam dan selamat sejahtera


Satu lagi tarikh yang menarik pada tahun ini selepas 10 10 10  10 hari yang lepas menjelma dengan pelbagai suka dan duka tercatat dalam memori kita semua. Beberapa hari selepas itu Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2011.1. Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025.


2. Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.


3. Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta. 

4. Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit. 

5. Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015. 

16 October, 2010

MOTO GP MALAYSIA 2010

Salam dan Selamat Sejahtera

Setelah 5 hari selepas pelumbaan motor paling berprestij dunia berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang kemeriahan di laman Facebook pengunjung dan petugas dapat kita lihat pelbagai ragam yang direkod dan dipamerkan melalui gambar-gambar yang menarik di sekitar Litar . Disni saya mempamerkan koleksi album team recovery yang dapat diambil ketika bertugas.http://www.facebook.com/video/video.php?v=160715253953748 http://www.facebook.com/video/video.php?v=160715253953748

Turn 14 Outer
Recover Bikers Cup

125cc

Moto 2 

4x4 Turn 9 Inner Chief Botak

Turn 15 InnerPick Up Rider ( Chief Meor )
Winner Crew Recovery Team

Mane suis die ni??

Chief Zamir
Malaysian Rider Moto 2 Finish at 22 place


Selain perlumbaan utama Moto GP 850cc (500cc), Moto 2 600cc (250cc) , dan  Moto GP 125 cc .. penganjur turut menganjurkan "support race" bagi kategori superbike , superstock , supersport dan juga bikers bagi memeriahkan suasana pada hari perlumbaan.

11 October, 2010

Cabaran ke dunia BLOGGERS

salam dan selamat sejahtera...

Akhirnya kesibukan berkhidmat untuk negara telah selesai selepas berpanas, berhujan, terbakar muka, kepenatan di malam hari setelah berakhirnya Moto GP Malaysia 10 10 10...
( laporan moto gp akan disiarkan di kemudian hari )

Kesibukan di litar sepang tidak menghalang ezact.co untuk melihat dunia bloggers seperti anda semua. Setelah berjalan-jalan di skrin-skrin blog barulah ezact.co melihat fenomena dunia blogger yang sangat meluas di mana pelajar sekolah rendah juga mempunyai blog yang di update sekian-sekian masa dan lebih cantik senibina paparan skrin blognya daripada kita yang lebih dewasa. Maklumlah ezact.co baru sebulan dua ini sahaja aktif secara rasminya di dunia blog kerna menyahut cabaran 10 000 bloggers BELIA untuk kempen Hari BELIA 2011 yang dilancarkan oleh Mr President Information Technology Youth Movement sempena Himpunan Sejuta BELIA oleh Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Pengisian dan hebahan maklumat yang berlainan diulas dan dikarya oleh individu-individu sendirian berhad menjadikan maklumat dapat disalurkan dengan lebih meluas dan menarik. Disinilah ezact.co ingin mewar-warkan kepada anda semua sebagai Belia Bloggers akan kepentingan penulisan anda di dunia realiti :) hebahan dan semangat menyalurkan informasi seperti andalah yang kami cari :).

Jika anda melihat ezact.co @ ezact.co@blog melawat paparan blog anda.. bacalah sendikit informasi berkenaan kami suara Belia untuk Belia seperti anda.. mungkin yang muda remaja kurang berpengetahuan tetapi kami akan pastikan anda menambah ilmu pengetahuan dunia realiti dari masa ke semasa. Ezact.co dan rakan-rakan ITYM akan sentiasa cuba meluangkan masa melihat nukilan anda dan memperbaiki kelemahan kami dalam usaha mendekati belia muda.

Coretan kami bukan diari si remaja dan luahan hati sang panglipur lara sahaja..kami ingin menyalurkan dan menghebahkan apa yang BELIA patut sedar dan perbaiki untuk kemajuan diri dan masyarakat. Mungkin coretan ini tidak menarik untuk dibaca dan tidak "HOT" untuk menaikkan trafik blog anda tetapi kami serius ingin mendekati BLOGGERS BELIA seperti anda.

cabaran 10 000 BLOGGERs HARI BELIA NEGARA 2011 dari kami ITYM Malaysia.


06 October, 2010

agenda KONSPIRASI spekulasi


Salam dan selamat sejahtera

Laman sosial menjadi budaya masa kini sebagai penghubung dunia tanpa sempadan. Semuanya ada pada penghujung jari anda semua. Malah apa sahaja boleh dicari menggunakan enjin carian laman web sedia ada. Walaupun begitu masih ada segelintir pengguna internet yang manja dan tidak menggunakan kemudahan sedia ada dengan sebaik yang mungkin.

Tetapi kelemahan yang ada di enjin carian yang sedia ada secara nyata tersurat di hadapan setiap pengguna internet adalah sesiapa sahaja boleh mencipta sesuatu fakta tanpa pengesahan mana-mana pihak yang bertanggungjawab. Dan apabila sesuatu perkara dijadikan fakta menggunakan logik akal maka spekulasi terjadi ekoran agenda pencipta fakta berkenaan. Spekulasi agenda si pencipta mudah tersebar di laman sosial yang digemari ramai hatta kerajaan sendiri kerna ingin mendekati rakyatnya.


Konspirasi disini menyebarkan sesuatu agenda mengungkap spekulasi untuk keuntungan sesuatu pihak. Ramai tidak sedar bahawa apabila sesuatu maklumat hanya dihujung jari sahaja memperlihatkan budaya kurang mengkaji kebenaran sesuatu perkara dengan lebih mendalam. Apabila sesuatu agenda menjadi fakta mereka kurang mencungkil maklumat dari sudut pandangan berbeda. Malahan apa yang didepan mata mereka telan bulat-bulat tanpa perlu menyangkal menyoal dan mengkaji kebenarannya. Niat asal pencipta agenda adalah untuk menyedarkan masyarakat dengan spekulasi yang dicipta oleh sesebuah konspirasi tetapi kerna dek kecetekan dan ketidak ketepatann sumber agenda itu si pencipta dihukum bersalah mandatori. Dimana sifat mulia si pencipta agenda yang ingin menyebarkan risalah kebenaran tersurat pada mulanya dinilai? tidak sama sekali bersalah mandatori diberi oleh masyarakat yang hanya diam membisu kerna takut mengutarakan pandangan dan pendapat sendiri.

Sang pencipta agenda adalah lebih patut dihormati kerna membuka mata mereka yang lalai dengan kemewahan dunia ciptaan si konspirasi. Mungkin si pencipta agenda tidak cukup ilmu ataupun kurang berpengetahuan dalam bidang yang tidak sebenar-benar diceburinya tetapi dia telah melakukan spekulasi demi membuka mata masyarakat. Tetapi pabila masyarakat melatah menyebabkan si pencipta dan mereka yang ingin berkongsi pandangan dari sudut berbeda yang lagi kreatif dan bijak pandai terdiam membisu apabila masyarakat terikat dengan sejarah dibuat oleh konspirasi.
Apabila yang demikian terjadi seorang rakan bertanyaku, jika begitu bagaimana hendak mengetahui mana yang benar diantara semua fakta yang dicipta? Lalu ku terdiam dan berkata ilmu di dunia ini sangat luas dan mustahil manusia mengetahui semua perkara. Kembalilah kepada apa yang diamanahkan kepada kita. Jika tidak mampu berfikir apa yang melampaui batas pemikiran manusia buatlah apa yang telah diperintahkanNYA sahaja dan jangan mudah melatah apabila sesuatu agenda dicipta dan spekulasi disebarkan di laman sosial kerna konspirasi yang akan tersenyum berjaya melaga-lagakan umat manusia.

agenda KONSPIRASI spekulasi

05 October, 2010

1 ITYM 1 BELIA 1 MALAYSIA


Salam dan Selamat Sejahtera

Teringat pengalamanku di sidang perbincangan keberkesanan pertubuhan mahasiswa Institusi Pengajian Tinggi merangkap Belia Pemimpin Masa Hadapan negara-negara Komanwel Asia beberapa minggu yang lalu.

Di hadapan 6 buah Negara termasuk Malaysia , Singapura , Brunei , India , Bangladesh, dan Sri Langka ( Pakistan & Maldives tidak dapat menghantar delegasi ) aku berlatar-belakangkan mantan beberapa Jawatankuasa Perwakilan Pelajar di UiTM dan memegang portfolio Gerakan Belia Teknologi Informasi yang lebih dikenali Information Technology Youth Movement salah satu pertubuhan Belia Berdaftar di bawah seksyen 10 Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 diberi tanggungjawab membawa nama MALAYSIA ke persidangan ini.

Aku tersentuh ketika satu slot membentangkan pencapaian negara dihadapan negara yang menyertai. Betapa semangat dan berkobar hati ini apabila pencapaian negara kami bentangkan. Pembangunan negara yang pesat di bawah perancangan Bapa Pembangunan kita Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad memberi imej kita bukan calang-calang negara di Asia.

Penciptaan kereta buatan negara Proton ,Multimedia Super Corridor dengan pembinaan Menara Berkembar Petronas sehingga Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Menara Kuala Lumpur, Litar Antarabangsa Sepang , Petronas , Komanwel 1998, Lotus Car , Team Lotus Racing dan pelbagai pencapaian yang terlampau banyak untuk dimuatkan dalam slot 15minit sahaja.

Malaysia juga merupakan satu-satunya negara yang mempunyai Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 akta khusus untuk belia yang memberi peluang Belia seperti anda diluar sana mengenal jati diri kepimpinan memimpin masyarakat. Akta ini juga melindungi dan menyokong gerakan belia untuk masa hadapan negara kelak.

Kami juga turut berkongsi perancangan yang telah dicorak oleh pemimpin-pemimpin negara pada masa dahulu dan juga masa kini yang berlandaskan keamanan dan kedaulatan negara berbilang bangsa.

Kempen-kempen yang dilancarkan kerajaan kita sedikit sebanyak mempengaruhi minda remaja anak muda belia diluar sana betapa pentingnya sesuatu perkara negatif yang perlu dihindari sejak usia muda. Lantas mendominasi pembangunan pesat di mata dunia.

Keamanan yang kita kecapi haruslah dijaga kedaulatannya. Kita sebagai anak Malaysia pewaris tampuk kepimpinan di masa hadapan perlulah sedar akan tanggungjawab kita, keluarlah daripada zon selamat pendinding maya yang diwujudkan , bukan pencapaian individual yang perlu dikejar tetapi kesepakatan sesebuah masyarakat khususnya.


1 Suara 1 Komuniti 1 Persatuan

1 BELIA 1 MALAYSIA

03 October, 2010

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU
7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU


1) Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia);

2) Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;

3) Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

4) Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini;

5) Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan;

6) Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU;

7) Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.
(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).
Peringatan Raja Nazrin Shah
Wasiat sembilan Raja Melayu itu terdiri dari empat Negeri Melayu Bersekutu dan lima Negeri Melayu Tidak Bersekutu, disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat Melayu, yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu.
Wasiat ini dihasilkan atas kehendak Raja-Raja Melayu untuk mengekalkan kesinambungan sejarah, kedaulatan, dan kuasa politik Melayu (yang terletak pada Raja-Raja Melayu) kepada kesinambungan kedaultan negara kepada Raja-Raja Melayu serta mendapat penerimaan rakyat melalui wakil-wakil sah yang mempunyai locus standi, maka Perlembagaan Persekutuan mempunyai fasal-fasal tertentu.
Raja Nazrin Shah telah merujuk kepada :
Fasal-fasal ini memerlukan izin Majlis Raja-Raja Melayu untuk sebarang pindaan.


02 October, 2010

COMMONWEALTH YOUTH FORUM KUALA LUMPUR 2009


Commonwealth Youth Forum
Kuala Lumpur 2009
Recommendations and Observations


1. Relevance, quality, accessbility and accountability
 • A recommendation that CW countries should put in their policies that within the next 10-15 years, every school and every student should have access to ICT in all countries( how far is this access being provided now? , what are the bottlenecks?)
 • Reviewing and standardizing examination patterns
 • Student should be involved in curriculum development and policy making up to the highest level (are students participating in educational governance?)
 • Access to information

2. School-to-work transition - preparing young people for productive citizenship
 • Focus on practical experience in the learning environment ( beyond theory in learning and testing)
 • Vocational and technical disciplines to be incorporated into the main system.
 • Career guidance (linking the university to career and income)
 • Co-curricula disciplines that allow for personal development, critical thinking skills and explorer spirit ( personal development )

3. The role of students in education
 • Encouragement of student councils
 • Transparency in educational and administrative policy- scholarship awarding processes specifically mentioned.
 • establishment of national youth councils and student bodies free form political interference ( a crying concern for student youth movements)
 • Encouraging student -teacher dialogue ( a new learning and engagement process based on equity bet student and teacher)
 • CW should develop standards for the governing of student bodies and organizations ( may even evolve from this workshop)
 • Open forum between students and the general public ( relevance of university establishment to the larger community setting )

4. Education and overall issues- respect and understanding
 • The role of education in socialization and instilling norms and values
 • Counsellors
 • Curriculum to develop respect and understanding ( reflecting diversity in identity and thought of student community)
 • Corporate funding for student exchange programmes
 • Community work as mandatory part of education process ( some faculties and departments in universities stronger in this)

source CYP Asia Centre "Regional Consultation on Student Youth Movement 2010"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...