Pages

29 November, 2010

Lawatan Dato Razali Timbalan Menteri Belia dan Sukan Ke Makmal Tranfomasi

Salam dan Selamat Sejahtera

Lawatan Dato Razali Timbalan Menteri Belia Dan Sukan

Mr Kay.. membentangkan My Corps kepada Dato Razali

28 November, 2010

Lawatan Senator Dato Idris Jala Ke Makmal Tranformasi Pembangunan Belia ...

Salam dan Selamat Sejahtera

Lawatan Senator Dato Idris Jala ke Makmal Transformasi Pembangunan Belia dimana kita dapat lihat Presiden ITYM Mr. Kay membentangkan salah satu idea kepada Senator. ( minit ke 1.01 )

25 November, 2010

adakah AUKU atau AKTA 174 masih relevan??

Salam dan Selamat Sejahtera,

Sekian lama paparan blogku agak sepi dengan kurang penulisan atau  coretan pada bulan ini kerana kesibukan menghadiri Makmal Transformasi Pembangunan Belia di Majlis Sukan Negara Bukit Jalil. Kiranya malam ini tiba-tiba ku ingin menulis dan mempersoalkn mengapa kenapa dan rasional kah persoalan aku di atas.

Mari kita lihat prospek kematangan seseorang belia pada masa kini

Carta Alir Sistem Pendidikan Malaysia

Mungkinkah seorang graduan Ijazah Sarjana Muda yang berumur 22 tahun akan bertanding di dalam Pilihanraya Umum ( PRU) ?, dengan mewakili mana-mana parti politik berpengaruh tanpa apa-apa biografi politik dimana bukan berasal daripada golongan elit atau dengan erti kata lain tiada ahli keluarga yang berkecimpung di arena politik negara, Jika AUKU atau  akta 174 sendiri menghalang mereka bergiat di dalam perkembangan politik negara itu sendiri.

Adakah normal jika kita kata seorang graduan Sarjana Muda yang normal itu sendiri akan mencapai tahap selesa atau kehidupan yang stabil ketika berumur 30 tahun dimana 5 tahun akan datang barulah dia akan bergiat secara aktif di dalam arena politik itu sendiri.

Dimana agaknya kesilapan akta-akta yang dibuat oleh bijak pandai sewaktu ketika dahulu jika yang arif lagi bijaksana pada zaman ini tidak ingin menggubal kerna takut mereka digugat oleh generasi muda belia itu sendiri...

Tepuk dada tanya minda

Wassalam

20 November, 2010

Cub Prix 2010

Salam dan selamat sejahtera

Petronas Cub Prix 2010 Round 9 Litar Sepang Selatan 20 - 21 November 2010.


Kategori :


  • CP130
  • CP115
  • Wira
  • Honda icon Challenge
  • Yamaha 135LC Challenge
  • Privateer

Litar Sepang Selatan


Jom pakat turun Sepang :)

14 November, 2010

Hala Tuju Selepas 5A UPSR

Salam dan sejahtera,

Belum terlambat rasanya hendak mengucapkan tahniah dan syabas diucapkan kepada adik-adik yang mendapat keputusan cemerlang di dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah baru-baru ini. Apakah impak yang adik-adik dapat apabila belajar 6 tahun di sekolah rendah diterjemahkan di dalam sijil UPSR yang akan keluar nanti.

Kepada adik-adik yang mendapat 5A


10% daripada 48 327 pelajar 5A 2010 akan mendapat tawaran Sekolah Berasrama Penuh SBP iaitu sebanyak 4 833 orang sahaja terpilih  untuk mengisi 62 buah SBP di seluruh negara ( ada beberapa SBP yang hanya mengambil kemasukan tingkatan 4 sahaja )

4 833 orang ini dipilih dari segi pencapaian akademik, sahsiah dan penglibatan kokurikulum di sekolah, selain itu juga ada beberapa kiteria yang ditentukan oleh KPM dalam kemasukan pelajar ke SBP.+/- 10% daripada baki 90% (43494) pelajar akan ditawarkan ke 42 Maktab Rendah Sains Mara MRSM ( ada beberapa MRSM yang hanya mengambil kemasukan tingkatan 4 sahaja) tawaran mengikut permohonan secara individu oleh pelajar sendiri.

Baki 80% pelajar cemerlang ini akan mengisi kekosongan mengikut minat masing-masing ke Sekolah Menengah Kebangsaan Agama ( SMKA) , Sekolah Menengah Kebangsaan ( SMK ) , Sekolah Menengah Agama Swasta , Sekolah Menengah Swasta , Sekolah Antarabangsa.

Sekian.

09 November, 2010

Makmal Transformasi Pembangunan Belia

Salam dan Selamat Sejahtera


Makmal Transformasi Pembangunan Belia
 1November - 10 Disember 2010
Majlis Sukan Negara Kuala Lumpur

Memahami keperluan dan kehendak golongan remaja dan golongan belia yang dikenali sebagai Generasi Y (mereka yang berumur 10-28 tahun) serta mengenalpasti inisiaif dan program yang berkesan dalam meningkatkan kemahiran dan membangunkan golongan belia.

Menyediakan pelan transformasi pembangunan belia yang komprehesif bagi mendampingi, membimbing dan meningkatkan penglibatan generasi belia dalam pembangunan nasional serta menyemai semangat kesukarelawan, patriotisme dan kepimpinan belia tanpa mengir agama, bangsa dan budaya.


penggerak ITYM 


Utusan online
wassalam

08 November, 2010

di sebalik Fenomena

salam dan selamat sejahtera

Di sebuah negara merdeka daripada penjajahan berbentuk fizikal ataupun realiti di atas kertas perjanjian di situ masih ada satu bentuk penjajahan ilusi yang tidak dapat dilihat oleh mata hati kita. Apakan daya semua hanya perjalanan hidup, konsep kitaran hidup yang lemah semakin ditindas yang kuat semakin lantang menunjukkan taring.


Apa yang ezact.co ingin terangkan di dalam dialog dan diari fenomena sebelum ini yang pertamanya  betapa perancangan seorang insan tidak dapat melawan takdir ALLAH S.W.T tuhan Pencipta Alam, beberapa minggu sebelum peninggalan pensyarahku selaku Ketua Program Sarjana Muda Sains Senibina UiTM aku menerima sebuah sijil ditandatangani oleh beliau, alangkah terkejut nya aku menerima berita beliau kembali ke rahmatullah beberapa hari lalu.

Kedua nya yang aku dapat lihat realiti kehidupan di luar sana seawal jam 5pagi telah ada insan bumiputera di pekan pingggiran bandar yang menunggu bas untuk ke tempat kerja di bandar raya demi nafkah zahir di muka bumi tanah air sendiri. Di mana dahulu kita adalah pewaris tanah air ini, tuan tanah berkurun lamanya dan kini hanya pencacai di tanah sendiri.

Seterusnya keindahan sahutan azan di waktu solat tidak kira dimana jua anda berada yang mempunyai hikmah kejadian penghalang dajjal si durjana daripada keluar melata di muka bumi. Mungkin anda rakan pembaca juga mengetahui terapi azan, kekuatan alunan suara azan itu sendiri mempunyai azimat pendinding yang dikurniakan oleh ilahi kepada manusia untuk menentang gangguan jin dan syaitan.

Undang-undang akta dan peraturan yang ditetapkan kadang kala menyusahkan rakyat sebenar yang terhimpit dek kemajuan ekonomi si kaya menjadi jutawan si miskin menjadi papa kedana. Jika anda pernah turun ke I-City kota hiasan lampu mungkin anda penah lihat gerai-gerai burger yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Ini adalah kerana mereka mencari inisiatif rezeki sampingan untuk menjanjikan kehidupan yang lebih baik di masa kelak. Tetapi mereka perlu berlari-lari bermain sorok-sorok dengan pihak berkuasa tempatan yang menunjukkan kuasa di tempat yang salah. Salahkah bumiputera warisan anak merdeka, empunya penuh tanah ini berniaga mencari rezeki? Memang betul mereka tiada lesen penjaja tapi bagaimana pula apabila luahan realiti mereka yang memohon lesen penjaja itu betahun-tahun tidak pernah diluluskan. Jika kesempitan hidup membuatkan mereka merompak di tanah sendiri siapakah sebenarnya punca kejadian ini??


Keempat melihat dialog abang penjual burger dengan kawannya bagaimana mereka pendatang boleh menunjukkan mereka berkuasa dan ingin menindas pula mereka penduduk azali di sini? Nasib baik yang kita lihat ini adalah seorang lelaki Melayu yang tahu membela diri sendiri. Bagaimana pula jika golongan yang lebih lemah ditindas oleh pendatang-pendatang baru yang konon-kononnya bersama-sama menjana ekonomi negara tetapi membolot semua dan dikirim ke negara asal mereka?

Fenomena kejadian yang membuat ezact.co terdiam dan ligat mencari apa puncanya.

sekian.

07 November, 2010

FENOMENA 2

alkisah        

cerita kedai kopi      : wei aku nak makan burger la.. mengidam

ezact.co                  : lor tadi ko dah melantak steamboat apa kejadahnya lapar mengidam pula

cerita kedai kopi     : ala tadi tak ada nasi aku bugis peranakan makan nasi je baru kenyang

ezact.co                  : yela-yela lagi sejam aku bawak ko pergi tapau burger special punya

dua jam kemudian,

cerita kedai kopi     : salam, bang burger spesel tambah cheese tak nak telur satu

ezact.co                  : celah mane spesel camtu..

cerita kedai kopi     : spesel ikut lidah aku la

abg burger kristal   : sabar-sabar boleh je spesel macam mana pon tapi burger biasa habislah bro tinggal homemade je

cerita kedai kopi    : ( membisik ke ezact.co) homemade tu pa benda

ezact.co                 : ko tak reti bace bunting besar tu ke ?

cerita kedai kopi    :  owh tahu tapi apa tu?

abg burger kristal   : daging burger buat sendiri la, spesel punya nak perisa apa macam-macam ada

ezact.co                 : dia ni lampi bro jangan layan hahaha

cerita kedai kopi    : ha perisa tomyam satu rendang satu

abg burger kristal    : ok set 10 minit siap

selang waktu memasak

abg burger kristal 2 sampai selepas menghantar pesanan ( delivery servis macam Mc D la)

abg burger 1 : apsal lambat

abg burger 2 : traffic jam hari raya biasa lah

abg burger 1 : ok beres

abg burger 2 : ko nak tahu gila kerek mamat nepal guard apartment tu nak kencing aku plak

abg burger 1 : apsal plak?

abg burger 2 : ada ke patut tak nak bayar

abg burger 1 : haih dia ingat dia tokey ka

abg burger 2 : dia pi cakap lu orang mana boleh masuk ini apartment tanpa kebenaran, bos besar tarak bagi, kteorang bagi masuk lu orang belanja la burger.

abg burger 1 : haih suka hati mak bapak dia ja cakap camtu

abg burger 2 : tuela pasal, aku cakap la ko gila apa, lu punya manager kamching dengan kteorang ma

abg burger 1 : dia ingat dia pengawal keselamatan dok jaga melangut depan pintu masuk dia tokey la?

abg burger 2 : kalau ikut hati,aku pelangkung ja mamat nepal tu tak sedar diri

ezact.co & cerita kedai kopi : bila nak siap ni ( bisik sesama sendiri )


*penggunaan bahasa pasar disengajakan

01 November, 2010

FENOMENA01 11 10

2.00am Terjaga dari tidur di saat-saat akhir di kamar kolej perindu setelah hampir genap
2 tahun di bilik ini, angin pagi menderu laju

3.00am Online facebook melihat status rakan-rakanku, kelmarin 30/10/10 pensyarahku
meninggal dunia. al-fatihah buat arwah.

3.30am Terasa ingin membelah angin di kala malam sepi

4.00am Memecut fzku dari shah alam ke kuala selangor

4.35am Mengisi perut di sg buloh

5.00am Melihat deruan kenderaan memenuhi jalan raya, kelibat manusia di tepian jalan
menunggu 'driver' ke tempat kerja, singgah di 7eleven tempat kerja pertamaku
selepas tamat persekolahan.

525am Safely sampai di rumah, melihat kacamata baru telah siap di atas meja

535am Fenomena

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...